1. Είναι τα πυροτεχνήματα νόμιμα;

Όλα τα πυροτεχνήματα που θα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι απολύτως νόμιμα, κατέχουν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις εισαγωγής και κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά, ενώ είναι και πιστοποιημένα με CE, ικανοποιώντας τις αυστηρές απαιτήσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προϊόντα της.  1. Ποιές είναι οι κατηγορίες των πυροτεχνημάτων για ιδιώτες;

Τα πυροτεχνήματα για χρήση από ιδιώτες χωρίζονται στις εξής βασικές κατηγορίες:

κατηγορία F1: πυροτεχνήματα που ενέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο και αμελητέο επίπεδο θορύβου και τα οποία προορίζονται για χρήση σε περιορισμένους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πυροτεχνημάτων που προορίζονται για χρήση εντός των κατοικιών.

κατηγορία F2: πυροτεχνήματα που ενέχουν χαμηλό κίνδυνο και χαμηλό επίπεδο θορύβου και προορίζονται για υπαίθρια χρήση σε σαφώς οριοθετημένες περιοχές.

κατηγορία F3: πυροτεχνήματα που ενέχουν μέτριο κίνδυνο, προορίζονται για εξωτερική χρήση σε μεγάλες υπαίθριες εκτάσεις, και το επίπεδο θορύβου τους δεν είναι επιβλαβές για την υγεία του ανθρώπου.

κατηγορία Τ1: είδη πυροτεχνίας για χρήση επί σκηνής που ενέχουν περιορισμένο κίνδυνο.

κατηγορία P1: είδη πυροτεχνίας εκτός των πυροτεχνημάτων και των ειδών πυροτεχνίας για το θέατρο, που ενέχουν χαμηλό κίνδυνο.

Υπάρχουν επίσης και τα πυροτεχνήματα των κατηγοριών F4, T2 και P2, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις τεχνίτη καύσης πυροτεχνημάτων και δεν είναι διαθέσιμα για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. 

 

  1. Μπορούν όλες οι ηλικίες να χρησιμοποιούν τα πυροτεχνήματα;

Τα περισσότερα πυροτεχνήματα που διαθέτουμε στο κατάστημα μας, προορίζονται για χρήση αποκλειστικά και μόνο από ενήλικα άτομα άνω των 18 ετών.

Μόνο τα πυροτεχνήματα της κατηγορίας F1 μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανήλικους άνω των 14 ετών και πάντα με την επίβλεψη ενός ενηλίκου. Τέτοια πυροτεχνήματα είναι οι πυρσοί για τούρτα, οι τρελές σβούρες, τα κρακεράκια και μερικά ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των πυροτεχνημάτων γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. 

 

  1. Χρειάζεται ειδική άδεια από την αστυνομία για χρησιμοποιησω τα πυροτεχνήματα;

Όλα τα πυροτεχνήματα που θα βρείτε στο κατάστημα μας δεν απαιτούν την έκδοση κάποιας ειδικής άδειας για την χρήση τους. Οφείλετε, όμως, να τηρείτε τις οδηγίες που περιγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων και να εξασφαλίζετε όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε να μην προκληθούν ζημιές σε άτομα, ζώα ή αντικείμενα. Τέλος, μην ξεχνάτε να τηρείται αυστηρά τις ώρες κοινής ησυχίας. 

 

  1. Τα πυροτεχνήματα είναι επικίνδυνα;

Τα πυροτεχνήματα που θα προμηθευτείτε από το κατάστημα μας έχουν διέλθει όλους τους ελέγχους και φέρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που τα καθιστούν απολύτως ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο. 

Ποτέ δεν έχει καταγραφεί σοβαρό ατύχημα (π.χ. ακρωτηριασμός) από τα πυροτεχνήματα. Τα ατυχή συμβάντα που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας αφορούν αυτοσχέδιες συσκευές πυροτεχνημάτων/εκρήξεων ή παράνομα πυροτεχνήματα τα οποία διακινούνται με αμφίβολο τρόπο και πολλές φορές είναι παλαιωμένα, γεγονός που καθιστά ασταθείς τις εκρηκτικές ύλες που περιέχονται σε αυτά. 

 

  1. Πως μπορώ να ξέρω ότι τα πυροτεχνήματα που αγοράζω είναι νόμιμα;

Αρχικά, φροντίστε να αγοράζετε τα πυροτεχνήματα από μαγαζιά που ασχολούνται με την συγκεκριμένη δραστηριότητα όλο το χρόνο και τα οποία έχουν ειδική άδεια από την αστυνομία. Ζητήστε να σας δείξουν την σχετική άδεια, καθώς και τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν όλα τα νόμιμα πυροτεχνήματα.

Μην αγοράζετε πυροτεχνήματα από πλανόδιους πωλητές ή από καταστήματα τα οποία τα διαθέτουν μόνο για μερικές ημέρες το χρόνο (π.χ. Πρωτοχρονιά/Πάσχα) και δεν μπορούν να σας δείξουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω έγγραφα που να πιστοποιούν τη νόμιμη λειτουργία τους.

 

  1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα πυροτεχνήματα σε όλες τις καιρικές συνθήκες;

Να θυμάστε πάντα πως δύο βασικά φαινόμενα που επηρεάζουν την λειτουργία των πυροτεχνημάτων είναι η υγρασία και ο άνεμος.

Αποθηκεύστε τα πυροτεχνήματα σε ξηρό και στεγνό περιβάλλον πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αποφύγετε να τα “θάψετε” στην άμμο της παραλίας ή να τα τοποθετήσετε πάνω σε υγρό τσιμέντο για πάρα πολύ ώρα.

Σε περίπτωση που επικρατούν ισχυροί άνεμοι (άνω των 4 μποφόρ) μην χρησιμοποιήσετε τα πυροτεχνήματα. Επίσης, θυμηθείτε να τοποθετήσετε τους θεατές σε χώρο που είναι αντίθετος με την φορά του ανέμου σε σχέση με το σημείο εκτόξευσης. 

 

  1. Παντρεύομαι και θέλω να χρησιμοποιήσω πυροτεχνήματα γάμου. Πώς γίνεται αυτό;

Τα πυροτεχνήματα είναι συνυφασμένα με εκδηλώσεις χαράς, όπως είναι άλλωστε και η μέρα του γάμου σας. 

Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας (ή με τη συνεισφορά κάποιου φίλου) ένα σόου πυροτεχνημάτων για τον πρώτο χορό, τότε μπορείτε να δείτε τα “Πακέτα Γάμου” που έχουμε επιλέξει για εσάς και να τα χρησιμοποιήσετε όπως όλα τα υπόλοιπα πυροτεχνήματα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από τους έμπειρους τεχνικούς της εταιρείας μας να  σχεδιάσουν για εσάς μια μοναδική σύνθεση επίγειων και εναέριων πυροτεχνημάτων. Τα πυροτεχνήματα αυτά θα ελέγχονται από το προσωπικό μας με ειδικούς ασύρματους μηχανισμούς και εσείς δεν θα έχετε κανένα άγχος για την εκτέλεση του σόου. 

 

  1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω πυροτεχνήματα σε εσωτερικό χώρο;

Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα πυροτεχνήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εσωτερικό χώρο. Συνήθως περιλαμβάνουν ειδικούς πυρσούς, συντριβάνια φωτιάς αλλά και διάφορα ειδικά εφέ τα οποία είναι άκαπνα και άοσμα. 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο